Ediția 2010
CUVÂNT ÎNAINTE
În afara materiei totul este muzică.
Însuşi Dumnezeu nu este decât o halucinaţie sonoră.
Emil Cioran
Şi în acest an şcolar, când sistemul educaţional încă îşi mai caută un nou drum, cât mai european, totuşi unele cadre didactice au avut răgazul şi în special dorinţa, plăcerea de a se apleca asuprea unor documente de specialitate, de a cerceta, de a descoperi, apoi de a consemna gândurile, observaţiile, şi chiar de a le supune atenţiei celor care mai doresc să se documenteze în domeniul ştiinţei muzicii în aceste zile înfrigurate de sfârşit de februarie 2010.
O parte din domeniile artei sonore ca: istoria culturilor şi stilurilor muzicale, teoria şi analiza, teoria interpretării şi a practicii vocal/instrumentale, estetica muzicală, critica muzicală, sociologia muzicală, psihologia muzicală şi pedagogia muzicală au fost în acest an temele sau subiectele preferate care au fost studiate, aprofundate, tratate şi apoi prezentate în volum al VI-lea de Studii de muzicologie.
În total sunt supuse atenţiei Dumneavoastră un număr de treizeci şi patru de studii, din care opt lucrări sunt prezentate de elevi şi restul de profesorii din învăţământul universitar sau preuniversitar.
Simpozionul de muzicologie din acest an şcolar dorim să fie nu doar un schimb de idei între cadrele didactice, implicit elevii, din judeţele Arad, Bucureşti, Galaţi, Tulcea, Suceava, Slobozia, Piteşti, Gheorghieni, Tg. Jiu, Botoşani, Iaşi, ci şi o certificare a interesului din ce în ce mai sporit pentru meditaţie şi aprofundare asuprea artei sonore. Ne mai dorim ca acest volum să devină, după prezentarea făcută de profesor universitar doctor Laura Vasiliu o antologie care ”face loc oricărui iubitor al cuvântului despre muzică, de la elevul de clasa a VII-a la profesorul de liceu, de la cursanţii studiilor doctorale la universitarii cu experienţă” să-şi poată exprima propriile gânduri şi care “matrializează împlinirea unei ample acţiuni emulative pentru muzică şi cuvânt, pentru reflexive, expresie şi ştiinţă”.
Sunt convinsă că şi la această ediţie a XII-a – 2010 a Simpozionului de muzicologie, mentorii şi colegii noştrii de la Universitatea de Arte “George Enescu” vor fi alături de noi în această întrprindere şi ne vom simţi susţinuţi în demersul nostru de prof. univ. dr. Mihai Cozmei, prof. univ. dr. Laura Vasiliu, prof. univ. dr. Gabriela Ocneanu, prof. univ. dr. Gheorghe Duţică, conf. univ. dr. Florin Bucescu şi implicit de conducerea Universităţii, rector, prof. univ. dr. Viorel Munteanu.
Acest “neastâmpăr” al nostrum, al celor care mai reuşim să căutăm, să mai şi descoperim din tainele artei sonore alte şi alte valenţe, nu trebuie oare să-i mulţumim fondatorului şi formatorului de şcoală de muzicologie din Iaşi, Domnului Profesor George Pascu?
Sigur, cu multă prisosinţă, mulţumim Domnule Profesor!
Prof. Maria Georgeta Popescu